tiistai 5. marraskuuta 2013

Sairauskertomus, osa 2

Ja tässä jatkoa edeltävään postaukseen. Osaa 1 myös hieman päivitetty.

Tarkkailua ei tarvinnut kauan tehdä, sillä melko pian eräänä perjantai-iltana tyttö selvästi ontui ja itki kipua kävellessään. Soitin heti kuin mahdollista neuvolaan ja sainkin luvan soittaa fysioterapeutille. Aika järjestyi kohtuu nopeasti kahden viikon päähän. Fysioterapiakäyntiä edeltävänä päivänä olimme muskarissa ja siellä tytölle tuli jälleen ihmeellinen kuumepiikki. Kuumemittarilla tätä ei ole varmennettu, mutta otsa oli hetken aikaa tulikuuma. En heti tajunnut, mitä tapahtuu, kun tyttö ei reippaan alun jälkeen enää tehnyt oikein mitään kunnolla. Ja sitten hän väsähti yhden leikin aikana syliini. Pois kun olisi pitänyt lähteä, tyttö valahti lattialle. Luulin, että hän uhmailee, mutta kun jatkoin lähdön tekoa ja tyttö purskahti itkuun, tajusin, että nyt on joku oikeasti vialla. Ja otsa oli tosiaan tulikuuma. Kotiin kun päästiin, kuumetta ei enää ollut ja tyttö kirmasi menemään, minkä kerkisi.

24.10 meillä oli sitten tosiaan se fysisaika. Melkoinen järkytys oli, kun kuvittelin, että saamme jumppaohjeita ja puhumme tukikengistä tai jalan teippauksista, mutta saankin kuulla, että tytön kohdalla on syytä epäillä lastenreumaa. Epäily syntyi siitä, että tyttö ei kivun takia antanut taivuttaa nilkkojaan ja polvet vaikuttivat turvonneilta. Jalkaterien asentovirheet kävellessä, väärä juoksutapa ja kuumepiikit olivat myös epäilyn taustalla. Yllättävin oireeksi katsottu asia oli tytön tapa kävellä varpaillaan pitkiäkin jaksoja. Asento kuulemma vähentää kipua nilkkoihin.

Sellainen pommi. Jatkosta sovittiin seuraavaa
* yhteys lääkäriin verikokeita varten
* oirepäiväkirjan pito
* kylmähoito nilkoille ja polville
* seuraava käynti

Fysioterapeutti painotti, että kyse on vasta epäilystä. Kyse voi olla myös siitä, että aikaisemmin kärsitty korvatulehdus on levittänyt tulehdusta myös muualle kroppaan. Hän myös  painotti sitä, että jos kyse on lastenreumasta, on sairaus löydetty ajoissa. Tautihan voi levitä jokaiseen niveleen, tytöllä se olisi vasta kahdessa nivelessä. Laiha lohtu.

Lisää seuraavassa osassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti